16 april 2023

Öppen kyrka inbjuder alla medlemmar till en förmiddag fylld av medmänsklighet och hopp, 16 april i Göteborg.

09.00 startar vi söndagen med Elise Lindqvist som kallas för ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”, men bland de unga prostituerade i Stockholm går hon mest under namnet Morsan. Hon och hennes team från St:a Clara kyrka stöttar dem med fika, kramar och en hjälpande hand varje fredagskväll, och för många av tjejerna på gatan är hon den enda mamma de har. Men så kan Elise bättre än de flesta förstå hur det är att vara ensam och utsatt. Redan som barn blev hon utnyttjad av människor som stod henne nära. Som tonåring hamnade hon hos en bordellmamma och blev prostituerad. Vuxenlivet bestod länge av missbruk och sjukdom. En dag tog hennes liv en dramatisk vändning. Hon mötte helt oväntat Gud. Det blev starten på ett nytt och annorlunda liv. När Elise delade med sig av sin livsberättelse i P1 Sommar väckte det enorm uppmärksamhet. Hon har givit ut två böcker där hon berättar om sitt liv och hon har varit gäst i TV-programmet Skavlan.

Därefter ca 10.00 till 10.45 ägnar vi oss åt hemlösheten i Sverige och vad det betyder för den som drabbas och inte minst viktigt, vad händer barnen som rycks upp.
Muhim var 20 år, ensamstående och nyförlöst. När hennes dotter var endast fyra veckor tvingades de båda tillbringa en natt utomhus efter att ha nekats hjälp och härbärge. Det hände sig inte på Jesu tid, utan i Göteborg sommaren 2017.
Långt tidigare, och dessvärre även senare, har tidningen Faktum behövt skriva om de hemlösa ensamstående mödrarna och deras barn. De dubbelt hemlösa, som i statistiken fram till nu varit dubbelt osynliga. Det är hög tid att förändra bilden. Malin Clausson, redaktör och reporter på gatutidningen Faktum, belyser hur hemlösheten drabbar barn i Sverige 2023 och berättar om tidningens opinionsdrivande arbete för förändring.

Sist denna söndag förmiddag möter vi Linda Andersson, projektledare för kyrkans nätvandrare och Nätvandrarchatten. Speciallärare och diakon. Hon kommer berätta om om Kyrkans SOS nätvandrare som är där ungdomar är och möter dem på nätet. Helt anonymt för ungdomarna men för att vara en vuxen röst som finns där när det kärvar.Barn och unga efterfrågar trygga, närvarande vuxna som lyssnar utan att berätta vad de borde ha gjort eller bör göra. Hur kan vi möta den längtan och behovet och hur kan vi göra det i kyrkan? Vad innebär det att lyssna? Söndagen den 16 april 2023 klockan 09.00 i Västgötasalen, Göteborgs stift, Lilla Bommen 1, Läppstiftet Göteborg.,

Först till kvarn…Anmälan till info@oppenkyrka.se

Det finns även möjlighet att vara med på denna förmiddag digitalt, även för detta är anmälan till info@oppenkyrka.se

Varmt välkomna!

Facebook
Twitter
Instagram