12 augusti, 2018

Vi är ÖPPEN KYRKA – en kyrka för alla

Här finns plats för alla slags människor, vi är unga, medelålders och äldre som gillar Svenska kyrkan och tror på kyrkans roll i samhället och i våra egna liv. I vår öppna kyrka är vi fria att uttrycka vår könsidentitet, vi är människor som oberoende kön och sexualitet kan älska och bygga relationer med vem vi vill.

Här finns alla vi som går till kyrkan någon gång ibland, i advent, till julsång i city, på dop, bröllop och begravningar, kyrkokonserter eller en mässa mitt i vardagen, och här finns vi som ofta deltar i gudstjänster och annan verksamhet. Vi är kyrkfolk som länge haft kyrkan som en självklar del av våra liv och vi som är nykomlingar som nyss hittat hit eller hittat tillbaka.

Vi kommer för att lyftas av tusenåriga traditioner och för att provoceras av evangeliets tillämpning i våra egna och samhällets liv. Ibland söker vi högtid och ibland enkelhet och innerlighet.

När vi har behov av gemenskap och när vi känner oss omgivna av alltför många människor och alltför mycket stress finner vi varandra i kyrkans vardagsverksamhet eller i kyrkans stillhet och gudstjänster för en stunds återhämtning.

En del av oss är nysvenskar som lär oss andra hur en mshabbak bakas och hur vi visar omsorg om de äldre bland oss, och andra är gammalsvenskar som lär oss att baka våfflor och praktisera feminism och tolerans.

Bland oss finns funktionsnedsatta och idrottare och funktionsnedsatta som idrottar. I kyrkan är vi gamla och unga och barn, vi är singlar eller par eller familjer av olika slag.

Vi är folk som sjunger från en kyrkbänk eller i en kör, vi sjunger bra eller dåligt – men gärna. Vi är tonåringar som gillar Bach och tanter som gillar Beyoncé. Och barn som gillar att få ta plats.

I en öppen kyrka är vi delaktiga i hela kyrkans liv, i gudstjänster, undervisning, diakoni och mission. I kyrkan har vi inte som vårt mål att alltid tycka lika, men att tycka om och respektera varandra.

ÖPPEN KYRKA – en kyrka för alla,

ett alternativ oberoende av de allmänpolitiska partierna.