Vi noterar med stor tillfredsställelse att utredningen kan bana väg för att Svenska kyrkan blir det föredöme i arbetet för hållbarhet som hon bär i sig möjligheten att vara
Debattartikel i Kyrkans Tidning, publicerad: 22 Maj 2025
Karin Janfalk, Birgitta Axelsson Edström, Öppen kyrka – en kyrka för alla.
Länk: https://www.kyrkanstidning.se/debatt/skogsutredningens-forslag-ar-ratt-vag-att-ga
Öppen kyrka – en kyrka för alla – anser att hela skapelsen i all dess mångfald – och därmed också människan och skogen – är Guds verk och måste värnas och vårdas på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Vi måste alla ompröva vårt sätt att tänka och handla för skapelsens skull, för livets skull, för våra barns och för kommande generationers skull. Vi vill se en värld där rovdriften på jorden har upphört, där destruktiva ekologiska fotavtryck minimeras och slutligen utplånas. Ekonomiska hänsyn får inte överordnas ekologiska, existentiella, sociala och andliga. Svenska kyrkans skogsutredning anknyter mycket väl till denna strävan.
Svenska kyrkans arbete med miljö och hållbar utveckling ska syfta till att vara med och forma en värld där kärlek, rättvisa och ansvar för skapelsen går hand i hand. Svenska kyrkan måste vara aktivt pådrivande i samtalet om hur vi omprövar vårt sätt att tänka kring livsstil, välfärd, hållbarhet och rättvisa. Kyrkan måste tala om och på alla sätt, även i handling, understryka allvaret i den utveckling som pågår med accelererande hastighet. Samtidigt är det kyrkans uppgift att berätta om den Gud som ger oss en framtid och ett hopp. Även i detta sammanhang rimmar skogsutredningens överväganden och förslag mycket väl med uppfattningen hos oss i Öppen Kyrka.
I utredningen finns resonemang kring Svenska kyrkans förhållande till ursprungsfolket, om rennäringens förutsättningar och samernas rätt till sin mark. Det är vår bestämda uppfattning att dessa skrivningar är nödvändiga som ett steg i att på allvar agera i enlighet med den offentligt framförda ursäkten till det samiska folket. Det är en fråga om trovärdighet för Svenska kyrkan att vi, oavsett om vi har renbetesområden och samebyar eller ej inom regionala och lokala gränser, tydligt och gemensamt tar ansvar för att orden omsätts till praktisk handling. Svenska kyrkan har inte tillräckligt med förtroendekapital för att försitta möjligheten att reparera de omfattande skador vi i historisk belysning vet att vi har åsamkat. Den samiska kulturen förtjänar bättre än vackra ord från en kyrka värd namnet.

I utredningen betonas vikten av solidaritet, gemensamt ansvar och engagemang inom ramen för kyrkans arbete för miljö och hållbar utveckling i förhållande till bruket av skog och mark. Det är mycket positivt. Ambitionen att bruka kyrkans skog, mark och grönområden så att biologisk mångfald främjas och därmed bidrar till en hållbar utveckling för vår gemensamma jord är minst lika viktig. Vi noterar med stor tillfredsställelse att utredningen kan bana väg för att Svenska kyrkan blir det föredöme i arbetet för hållbarhet som hon bär i sig möjligheten att vara.
Sammanfattningsvis: Utredningen Kyrkan och skogen – Ansvar, handling och hopp (SKU 2024:2) ger förutsättningar för engagemang och skapar hopp. Det är Öppen Kyrkas absoluta uppfattning att skogsförvaltningsfrågorna kräver arbete i linje med utredaren Göran Enanders förslag och vill varna för att låta kortsiktiga intressen stå i vägen för en långsiktig, hållbar och i alla stycken nödvändig omställning. Utredningen ger oss en god grund att utgå ifrån. Dessa möjligheter behöver vi gemensamt ta tillvara!
Karin Janfalk,
ordförande i riksstyrelsen av Öppen Kyrka
Birgitta Axelsson Edström,
kyrkomötesledamot för Öppen Kyrka