Delar av riksföreningens styrelse och kyrkomötesgrupp samlades digitalt den 17 december för att dela tankar och ståndpunkter när det gäller skogsutredningen och hur Öppen Kyrka ska förhålla sig till den. Går det att säga något som är gemensamt för Öppen Kyrka och som kan bli en gemensam hållning under arbetet framåt och när vi i november 2025 ska förbereda och fatta beslut om utredningen under kyrkomötets båda sessioner? Vi får se. En del kompromissande kommer det att behöva bli, både i Svenska kyrkan som helhet och också bland oss medlemmar och förtroendevalda i Öppen Kyrka.
Vi kan dock hämta stöd bland annat i vårt idéprogram när vi förbereder oss för steg framåt. I inledningstexten under rubriken ”Vårt Uppdrag” säger vi något om detta
Att verka för en kyrka som ger människor hopp, mening och tro på att Jesus vandrar med – en kyrka där alla människor är lika viktiga och där ansvaret för vår jord är en självklarhet.
Texten under rubriken ”Miljö och Hållbarhet” innehåller detta
Vår utgångspunkt
Öppen kyrka – en kyrka för alla anser att hela skapelsen i all dess mångfald – och därmed också människan – är Guds verk och måste värnas och vårdas på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Vi måste alla ompröva vårt sätt att tänka och handla för skapelsens skull, för livets skull, för våra barns och för kommande generationers skull.
Så här vill vi att det skall vara i världen
Vi vill se en värld där rovdriften på jorden har upphört, där destruktiva ekologiska fotavtryck minimeras och slutligen utplånas och där ekonomiska hänsyn inte överordnas ekologiska.
Kyrkans bidrag
Svenska kyrkans arbete med miljö och hållbar utveckling ska syfta till att vara med och forma en värld där kärlek, rättvisa och ansvar för skapelsen går hand i hand. Vi vill att Kyrkan är aktivt pådrivande i samtalet om hur vi omprövar vårt sätt att tänka kring livsstil, välfärd, hållbarhet och rättvisa. Kyrkan måste tala om och på alla sätt understryka allvaret i den utveckling som pågår med accelererande hastighet. Samtidigt är det Kyrkans uppgift att berätta om den Gud som ger oss en framtid och ett hopp.
Därför blir det viktigt att
1. församlingens gudstjänst, bön, samtal och sång ger uttryck för hopp, inspiration, tillit och kraft till engagemang för skapelsens framtid.
2. Alla församlingar är miljödiplomerade.
3. Betona vikten av solidaritet inom ramen för det globala arbetet för miljö och hållbar utveckling.
4. Kyrkans skog, mark och grönområden brukas så att biologisk mångfald främjas – ensidiga odlingar för kortsiktig vinst ska upphöra.
5. Utbildning och aktiviteter inom miljö och hållbar utveckling främjas och anordnas regelbundet.
6. Kyrkan uteslutande använder förnybar energi och arbetar för att minska och effektivisera energianvändningen.
7. Bidra till en hållbar utveckling för världen genom att styrningen av Svenska kyrkan på alla nivåer utgår ifrån FN:s globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030)
Utifrån vårt idéprogram och digitala överläggning den 17 december gör vi följande medskick till förtroendevalda inom Öppen Kyrka som är involverade i remissförfarandet angående Svenska kyrkans skogsutredning (och övriga för kännedom)
- I grunden är vi positiva till och känner förtroende för utredningen i sin helhet.
- Utredningens förslag om ändringar i kyrkoordningen följer i princip beställningen från kyrkomötet där vi som grupp röstade för och var positiva. (Utöver det ekonomiska perspektivet av förvaltningen som idag är gällande föreslår utredningen att det i kyrkoordningen läggs till ekologisk, social, samt andlig och existentiell hållbarhet)
- Att kriterierna för ett hållbart skogsbruk utökas på det sätt som nämns under punkt två är en trovärdighetsfråga för Svenska kyrkan och något som också människor förväntar sig av kyrkan. Att inte göra något alls i rädsla för att göra fel är inget alternativ.
- Det är viktigt (och nödvändigt) att värna urfolksrätten. Och i det här sammanhanget också slå fast att försoningsprocessen med det samiska folket följs och respekteras. I Öppen Kyrka är rättigheterna för och inkluderingen av HBTQI-personer något av det som ligger oss varmast om hjärtat. I samma anda är det också en självklarhet att värna rättigheter för och inkludering av personer med samisk tillhörighet. I Jesu anda vill vi särskilt lyfta fram människor med minst makt, svagast röst och sämst privilegier. (Kyrkoordningens markering av att barnen har en särställning i kristen tro kan utläsas just på det sättet)
- Vi påminner varandra om att utredningen inte kritiserar prästlönetillgångarnas förvaltning då arbetet idag sköts utifrån nuvarande regelverk. Det är vårt ansvar som kyrkopolitiker att ändra villkoren för skogsförvaltningen så att de på ett bättre och tydligare sätt värnar den biologiska mångfalden och inte ger utrymme för kortsiktiga ekonomiska vinster på bekostnad av ekologisk, social, samt andlig och existentiell hållbarhet. Ovanstående är viktigt att framhålla då prästlönetillgångarnas personal på många ställen har fått utstå orättvis kritik, ibland på aggressiva sätt.
- En fråga vi ställde oss under överläggningen var med vilket syfte vi idag 2024 äger och förvaltar skog. Vi vet att systemet en gång kom till för att avlöna prästerskapet (vilket själva namnet prästlönetillgångar pekar på) och samtidigt kunde syftet i dagsläget möjligtvis uttydas tydligare.
- Utifrån hur framgångsrikt stiftens egendomsnämnder arbetat inom ramen för det nuvarande regelverket så tror vi att de även kommer att lyckas väl under ett framtida nytt regelverk. Därför är det viktigt att stiftens förvaltning av skog (och egendomar) inte alltför mycket toppstyrs från nationell nivå. Vi ställde oss därför något frågande till att kyrkostyrelsen förslår inrättandet av ett råd för markförvaltning att träda i kraft den 1 januari 2026. Går det för att underlätta samarbetet hitta andra modeller för detta?
2024-12-29
På uppdrag av riksstyrelsen och kyrkomötesgruppen
Karin Janfalk, ordförande riksÖKA