12 augusti, 2018

Vi är ÖPPEN KYRKA – en kyrka för alla

Här finns plats för alla slags människor, unga, medelålders och äldre som gillar Svenska kyrkan, tror på kyrkans roll i samhället och i våra egna liv. I vår öppna kyrka är vi killar som tycker om killar, och tjejer som tycker om tjejer och killar och tjejer som tycker om varandra.

Här finns alla vi som går till kyrkan någon gång ibland, i advent, till julsång i city, på dop, bröllop och begravningar, kyrkokonserter eller en mässa mitt i vardagen, och här finns vi som ofta deltar i gudstjänster och verksamhet. Vi är kyrkfolk som länge haft kyrkan som vår trygghet, och vi är nykomlingar som nyss hittat hit eller hittat tillbaka.

Vi kommer för att lyftas av tusenåriga traditioner och för att provoceras av evangeliets tillämpning i vår och samhällets vardag. Ibland söker vi högtid och ibland enkelhet och innerlighet.

När vi känner oss ensamma finner vi varandra i kyrkans vardagsverksamhet, och när vi känner oss omgivna av alltför många människor och alltför mycket stress finner vi i kyrkans stillhet en stund för återhämtning.

En del av oss är nysvenskar som lär oss andra hur man bakar en mshabbak och hur man visar omsorg om de äldre bland oss, och andra är gammalsvenskar som lär oss att baka våfflor och praktisera feminism och tolerans.

Bland oss finns funktionsnedsatta och idrottare och funktionsnedsatta som idrottar. I kyrkan är vi gamla och unga och barn, vi är singlar eller par eller familjer av olika slag.

Vi är folk som sjunger från en kyrkbänk eller i en kör, vi sjunger bra eller dåligt – men gärna. Vi är tonåringar som gillar Bach och tanter som gillar Beyoncé. Och barn som gillar att få ta plats.

I en öppen kyrka är vi delaktiga i gudstjänster, diakoni och församlingsarbete. I kyrkan har vi inte som vårt mål att alltid tycka lika, men att tycka om och respektera varandra.

ÖPPEN KYRKA – en kyrka för alla,

ett alternativ oberoende av de allmänpolitiska partierna.